Kinesiske tall

0 (null): Antall ganger ordene “Nobel”, “fredspris”, “demokrati” og “Liu Xiaobo” ble nevnt i talene til fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, guvernør Li Hongzhong og fylkesordfører Gunn Marit Helgesen under Norway-Hubeidagene på Expo i Shanghai på tirsdag.

1: Antall ganger Li Hongzhong, guvernør i Hubeiprovinsen, har sittet i hagen til Inger Hedvig i skjærgården utenfor Skien og spist vafler. Det bor 63 millioner mennesker i Hubeiprovinsen, altså på størrelse med Storbritannia og Frankrike. Inger Hedvig Matveyev og hennes familie snakker flytende kinesisk og har i en årrekke arbeidet for økt samarbeid imellom Norge og Kina. Hun er også grunnleggeren av Studylink, som organiserer utviklingen av studie- og forskningssamarbeidet mellom Kina og Høgskolen i Telemark, Høgskolen i Gjøvik og Universitetet i Agder.

3: Kinas plass på listen av land med flest patentsøknader. Kina antas å passere både USA og Japan og overta førsteplassen allerede i 2011.

4-2-1: Kinas ettbarnspolitikk kalles også 4-2-1-strukturen.  Med bare ett barn per familie, består en typisk kinesisk kjernefamilie av ett barn, to foreldre og fire besteforeldre.  Dette har til nå muliggjort en større arbeidslivsdeltakelse for kinesiske kvinner, siden de fleste familier har besteforeldrene til å ta seg av (og skjemme bort) sine barn.  Men kinesiske familier – og Kina som samfunn – går nå en stor utfordring i møte når landets gamle begynner å bli virkelig gamle og pleietrengende.

11: Antall kinesiske kvinner på listen av verdens 20 rikeste kvinner. Den rikeste kvinnen i verden er Zhang Yin (hun leder papirresirkuleringsfirmaet Nine Dragons Paper) med en estimert formue på 5.6 milliarder dollar. Oprah Winfrey er nummer 9, og J.K. Rowling nummer 20.

12.7% av verdens kosmetiske operasjoner skjer i Kina.

30: Antall minutter imellom hver gang en ny vindmølle blir satt i operasjon i verden i år. Hver tredje er kinesisk.

46.4% av Kinas verdier er eid av de 1% rikeste familiene i landet. I USA er dette tallet 40%.

76% av kinesiske kvinner  aspirerer til lederstillinger. Til sammenlikning er andelen i USA 56%.

98: Antall byer i Kina med flere innbyggere enn Oslo. Shanghai, Beijing, Nanchong, Tai’an og Kaifeng har alle flere innbyggere enn hele Norge.

1.363: Antall kinesere med en formue på mer enn 800 millioner kroner. Den rikeste er Zong Qinghou (som leder et leskedrikkfirma kalt Wahaha) med en formue på 12 milliarder dollar.

3.400: Estimert antall henrettelser i Kina i fjor. Dette er nesten ti ganger så mange som hele resten av verden til sammen.

195,503 utlendinger studerer ved Kinas offentlige universiteter.  I tillegg kommer studenter ved private skoler som f.eks. språkskoler, noe som øker antallet til  rundt 300.000.

500.000 personer besøkte Expo 2010 i Shanghai sist søndag.

1.56 millioner biler ble solgt i Kina i september. Kina har nå gått forbi USA som verdens største bilmarked. Beijings bilpark øker med 1.900 kjøretøy hver dag.

6 millioner studenter ble uteksaminert fra kinesiske universiteter i fjor.  Kina har mer enn 2.000 høgskoler og universiteter, totalt med over 20 million studenter.

29 millioner (20%) av gründerne i Kina er kvinner.

50 millioner: Estimert antall bloggere i Kina. I gamle dager hendte det at en keiser forkledde seg som en vanlig borger og gikk rundt i byer og blandsbyer for å lære hva som virkelig hendte utenfor de høye murene til palasset. Nå trenger de bare logge på.

98.2 millioner i Kina har familienavnet Wang, .  Zhaouhi Wang, postdoc på fargeforskningslaboratoriet ved Høgskolen i Gjøvik, skrønte nok når han snakket om familiemiddagen de hadde i fjor.

200 millioner: Estimert antall kinesere over 60 år i 2015.

306 millioner: Antall personer i Kina med middelstor inntekt (definert av Credit Suisse til å være i intervallet $10.000 – $100.000).  I Europa er dette tallet 205 millioner, i Latinamerika 118 millioner , i Nordamerika 93 millioner, og i India 47 millioner.

400 millioner: Estimert antall biler i Kina i 2020

800 millioner: Hvor mange kroner de 15 største byene i Kina taper daglig på grunn av trafikkork. I 1986 var 63% av alle turene i Bejing med sykkel, i dag er det 18%.

Kilder:

China Daily, 12 og 13. Oktober, ”Patented in China II, The Present and Future State if Innovation in China”, Zhou og Stembridge, Thomsen Reuters 2010, ”Hurun List of Self-Made Women Billionaires”, Greenpeace, “Income Gap, a Woe for China and US”, Chen Wehua, China Daily, 12 oktober, Center for Work-Life Policy, New York, rapportert i Financial Times, Population.mongabay.com, Wikipedia, China Entrepeneur), The International Institute of Strategic Studies, Institute of Policy Management, Chinese Academy of Sciences, Global Times, 9. oktober, Credit Suisse Global Wealth Report.

2 thoughts on “Kinesiske tall

Comments are closed.