Rex og retorikk

“Friheten er sterkere enn frykten” sa Harald Rex denne uken. I Canada bor det også en Rex. Rex Murphy har i mange år vært en kontroversiell kommentator i canadiske medier, velkjent for sin verbale briljans og ofte syrlige stil. 25 juli var hans kommentar på CBC (Canadian Broadcasting Corporation) om terrorhandlingene i Norge – du kan se innslaget her. Jeg har tillat meg å oversette kommentaren hans her.

Rex Murphy oppforder oss alle til å ignorere gjerningsmannen og plassere vårt fokus på ofrene — de drepte, de sårede, de pårørende. Jeg tror vi har svart på hans oppfordring gjennom vår egen retorikk, noe vi kan illustrer med et sitat fra en framtidig Rex, Kronprins Haakon, “I dag er gatene fylt med kjærlighet”.

Det er bare ego og ondskap

Vel, han er virkelig et stykke arbeid. I morges, blant mange andre skjenselsgjerninger, erklærte den norske slakteren seg ”ikke skyldig”. Skyt nærmere 70 mennesker, blås til himmels så mange du kan – og erklær deg “ikke skyldig” noen få dager senere. Et stykke arbeid, virkelig. Og som med alle slike typer liker han oppkledning, både bokstavelig – her er han i en uniform han ønsket å bære i rettsmøtet – og pseudo-intellektuelt: hans mentale regnfrakk er det såkalte manifestet. Han trenger det “store” utsagnet. Han ville være intet annet enn det nakne lille sadistiske kryp han er uten manifestets selv-beskyttende projeksjoner og fantasier.

Naturligvis, den norske feigingen sier det er et slags grandiøst oppdrag bak slaktingen av uskyldige. Det er hans patetiske intellektuelle påkledning: han og hans tempelriddere (tempelriddere – du ville le av hvor idiotisk det er hvis det ikke var så fryktelig) skal redde Europa. Hvordan redde Europa kan inkludere rigging av en massiv bilbombe og skyte uskyldige ubevepnede tenåringer med dumdumkuler utkledd som en politimann — det argumentet er noe et normalt sinn aldri kan følge. Hvordan kan du “redde” Norge ved å skyte dets barn? Hvordan kan du “redde” Norge ved å skyte dets framtid?

Men bli ikke distrahert av masken; se på hva han gjorde: alt er — og det er intet annet enn — ego og ondskap. De 1500 sidene av hans galmannsprat? Det idiotiske manifestet … bare en sky av damp fra en kloakk av et sinn.

Våre sinn, imidlertid, bør flytte seg fra utøveren til ødeleggelsen av familier hvis sønner og døtre ikke lenger er til, til den uendlige lidelsen til foreldre som har overlevd sine barn — drept av en brutal fremmed. Vi skulle virkelig streve for å la denne hendelsen ha sitt eget moment … la sorg og bønner og kontemplasjon over de som fikk revet bort livet få sin respektfulle tid. Norge plager ikke verden, men et plaget Norge fortjener verdens beste ønsker og dypeste kondolanser.

Uansett, det er ikke til å unngå, gitt menneskets natur og tidene vi lever i, at han – denne uslingen som i sin gale arroganse antok retten til å drepe og skade – han vil ha verdens øyne og ører for mer enn en stund. Han er nå trygt i panteonet av moralske monstre og de fasinerer meg like mye som de frastøter meg. I mellomtiden må vi ikke tolerere manipulering av denne horror, må vi ikke tolerere at hendelsene blir brukt i et venstre-høyrepolitisk spill, eller at det blir plassert i øyeblikkets kulturkiger. Disse horrible hendelsene er for alvorlige og tragiske for slike spill.

Terrorister sier alltid at de må drepe for å få verdens oppmerksomhet Si det til Nelson Mandela; si det til Moder Teresa; si det til hver eneste anstendig person som har gjort en god gjerning i en mørk verden.

De dreper fordi det er slaktingen som tiltrekker dem, som tilfredsstiller dem. Som sagt, det er alt ego og ondskap…. og oppkledningen av grunner og positurer er kun nok en måte å forlenge deres bitre moment av vanære – deres egne perverse forøk på å flykte fra hvor små og forskrudd de egentlig er.

One thought on “Rex og retorikk

Comments are closed.